Yrttien kasvatus

Yrttien ja muiden maustekasvien kasvatus on helppoa ja hyödyllistä. Kun tekee ruokaa, niin koko ajan on käytettävissä tuoreita yrttejä.

Tähän on tulossa juttua lähinnä omaksi muistiinpanoksi (huono muistinen kun olen) millaisia menetelmiä olen kokeillut. Mikäs toimii ja mikä ei. Mutta nyt alkuun tälläinen lyhyempi juttu.

Idätys, millaisessa purkissa.

Kaikenlaisia idätysastoita olen kokeillut. Alla kuvissa kaksi erillaista.

Tillin idätys ja kasvatus
Tillit itäneet raejuustoastiassa.
Persilja itänyt ja sirkkalehdet
Kaupassa yksittäispakatun lihan pehytpakkaus. Persilja itänyt sirkkalehtiin saakka.

Pehmytpakkauksen ongelma on se, että multakerrokseesta tulee väkisinkin hyvin matala. Yrtit pitää siirtää pois oikeastaan jo sirkkalehtivaiheessa, joten niillä ei vielä ole kunnon juuristoa, joka sitoisi multaa. Näin ollen siirto on käytännössä mahdoton.

Raejuusto tms. purkki on huomattavasti parempi. Kun purkin pohjalle laittaa sentin pari ruukkusavea, saa koko paketin pois muovirasiasta melko helposti yrttejä tuhoamatta. Yrit on hyvä siirtää itse kastelevaan ruukkuun, niin kastelusta tulee tarkempaa. Itse käytän parvekelaatikkoja tähän.

Raejuustolaatikossa kastelu on vähän haastavaa. Tulee helposti ylikasteltua. Jossain vaiheessa useiden epäonnistumisien jälkeen käytin kirjevaakaa määritellesäni pitääkö vettä lisästä vai ei. Varsinkin tilli on erittäin tarkka kastelusta, se ei siedä ylikastelua lainkaan vaan kuolee välittömästi.

Tillin kasvatus. Ruukun vaihto
Koko paketti multineen pysyy kasassa ja lähtee helpoti pois raejuustopakkauksesta, kun pohjalla on ruukkusavea.

Idätysmoduli

Raejuustopakkaus on ihan hyvä ja varteenotettava idätysruukku. Mutta koska käytän kasvattamiseen itsekastelevia parvekelaatikoita, niin raejuustopakkaus on pinta-alaltaan vähän liian pieni. Niinpä kehitinidätykseen modulirakenteisen laatikon. Taivutin alumiinista kolme irtonaista osastoa, joissa itäneet ja jonkin aikaa kasvaneet yritit on todella helppo siirtää parvekelaatikkoon yksinkertaisesti vetäisemällä alumiinikaukalo pois niiden alta.

Lisäksi kastelun määrittely tässä on melko helppoa. Jos mustan laatikon pohjalle tulee yhtään vettä, olet ylikastellut pahasti. Käytännössä muta laatikko on koo ajan kuiva, koska multa imee kaiken kosteuden mitä tarvitaan. Ja aina voi nostaa modulin pois astiasta ja katsoa multakerroksen tilanteen.

Idatysmoduli
Alumiinilevystä on tehty kolme erillistä omaa ”karsinaa” isompaan laatikkoon.
Ruukkusoraa
Laitetaan ruukkusavea pohjalle kitkan pienetämiseksi.
Laitetaan multaa, kylevtään siement, kostutenaan multa ja laitetaan astia lämpimään paikkaan.
Itäneitä yrttejä
Jonkin ajan kuluttua yritit itävät. Eri yritit itävät hyvinkin eri ajan, kutenkuvasta näkyy. Vasemmanpuoleisessa oreganossa ei ole vielä itämsitä näkyvissä, keskimäisessä basilikassa näkyy jo ja oikeanpuoleinen persilja on kasvanut jo jonkin aikaa.

Siirto parvekelaatikkoon.

Parvekelaatikon pohjalle ruukkusoraa
Laitetaan parvekelaatikon pohjalle ruukkusoraa. Lisäksi mullan sekaan.
Raejuustopurkista siirto
Koska tilli oli jo kasvattanut hyvän juuriston, niin paketti pysyi kasassa.
Modulilla siirto on helpomaa. Paketti pysyy kasassa ja alumiinilevy yksinkertaisesti vedetään multakasan alta pois kun persiljat ovat oikealla paikalla.
Sitten lisätään multaa sivuille eli täytetän kolot.

Ohjeet, käytänteet ja vinkit. Juttu tuee jatkumaan.