Venekeittokirja on kehitelty Linnea 1:n aikoihin (vuosina 2000-2003), kun veneessä ei ollut uunia. Jääkaappina toimi puuveneen pilssi. Ruoka tehtiin kaksipolttimisella hellalla (nestekaasu), trangialla ja hiiligrillillä. Edes rengaspoltinta ja muurinpohjapannua ei ollut.
Linnea II:ssa on aurinkopaneeleilla toimiva kompressorijääkaappi pakastimella ja lisäksi nestekaasutoiminen kaksipolttimellinen hella ja uuni. Lisäksi ruokaa tehdään paljon hiiligrillillä ja muuripohjapannulla (rengaspoltin). Varsinkin vokkiruokaa tehdään muurinpohjapannulla paljon.
PIZZA PAISTINPANNULLA
Käytetään mielellään valurautapannua mutta pizza onnistuu myös teflonpannulla. Pannussa pitää olla kattilan kansi.
Pizzapohja, 4 hlö (min. 2 paistinpannua, halk. 26 cm)
- 1,5 dl vettä
- 25 g hiivaa
- 3 1/2 rkl öljyä
- 1 tl suolaa
- 5 dl vehnäjauhoja
- Tomaattipyrettä / tomaattikastiketta
Pizzapohja
Sekoita hiiva ja kädenlämpöinen (37 astetta) vesi astiaan ja sekoita seos huolellisesti. Jos käytät kuivahiivaa niin veden tulee olla hieman lämpimämpää (42 astetta). Lisää ruokaöljy noin 5 minuutin kuluttua. ja sekoita jälleen. Jos laitat taikinaan vähemmän öljyä, niin se on vaikeampi sekoittaa ja levittää pellille/pannulle koska se tartuu helposti kaikkeen (mm. käteesi). Lisäää jauhot pienissä erissä ja sekoita aluksi
puukauhalla ja lopuksi käsin. Lisää jauhoja kunnes takina ei enään tartu käteen ja asti-
aan sekä on riittävän kiintää. Anna kohota noin tunnin ajan mielellään vesihauteessa
pyyheliinan alla.
Rasvaa paistinpannu voilla ja levitä ohut pizzapohja (max 0.5 cm) sen pohjalle.
Nosta taikinan reunat korkeammaksi. Laita levy päälle (miedolle lämmölle) ja paistinpannu levylle. Levitä tomaattipyre tai itse tehty tomaattikastike ja laita täyte. Levitä viimeiseksi juustoraaste tasaisesti koko pizan päälle. Täyttäminen tulisi tapahtua noin 5 minuutissa.
Paista miedolla lämmöllä (asteikolla 0-6:n levyllä = 3) noin 25 – 35 min
kunnes juusto on sulannut ja pohja paistunut. Nostettu paksumpi reuna on
viimeinen joka kypsyy. Pienempi pizza kypsyy nopeammin kuin suurempi.
Tee pizapohja ja kauli se ohueksi levyksi joka mahtuu paistinpannun pohjalle ja osin reunoilla. Voitele paitsinpannu esim. voilla. Asettele pizzapohja paistinpannuun ja laita
täytteet sekä viimeiseksi juustoraaste. Paista miedolla lämmöllä 10 min pitäen
a) kattilan kantta kokoajan
b) kattilan kantta puolet ajasta
c) ei kantaa
Mausta oreganolla
FAJITAS ATERIA
TORTILLAT (12 kpl)
3 dl maissijauhoa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl öljyä
n. 1 dl vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vettä kunnes taikina
on tasaista ja kohtalaisen jäykkää. Anna taikinan levätä noin
15 minuuttia. Jaa taikina 12:sta palaan ja kauli pyöreiksi
levyiksi. Paista tortillat kuivassa teflonpannussa molemmin puolin.
FAJITAS ATERIA
TORTILLAT (12 kpl)
- 3 dl maissijauhoa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 rkl öljyä
- n. 1 dl vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vettä kunnes taikina on tasaista ja kohtalaisen jäykkää. Anna taikinan levätä noin 15 minuuttia. Jaa taikina 12:sta palaan ja kauli pyöreiksi levyiksi. Paista tortillat kuivassa teflonpannussa molemmin puolin.
SALSAA
- Chillimaustettua tomaattimurskaa
- Sipulia
- Vihreitä Jalapenoja
- Pippuria
- Suolaa
Murskaa ja muussaa- Kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä
TÄYTTEET
- Paprika
- Sipuli
- Jauheliha tai kanan viipaleeet
- Kevät- tai varisispuli
- Kuutioitu tomaatti
- Juustoraastetta (emmental), jos on.
Leikkaa paprika ja sipuli suilaleiksi. Paista ne jauhelihan tai kanan kanssa paistinpannulla.
Tarjoile tuoreiden hienoksi silputun kevät- tai varissipulin ja kuutioitujen tomeeaatine kanssa. Laita tortilloiden sisään juustoraastetta.
HERKKUSIENIMUHENNOS
Annos 2 hengelle
- 200 g tuoreita herkkusieniä
- sipuli (erittäin pieni), hienonnettuna
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 1 rkl voita
- Sitruunan mehua (1/4 sitruunan)
- 1 dl kahvikermaa (vai ruoka?)
- 1 rkl portviiniä
- suolaa
- valkopippuria (rouhittua)
Huuhdo tuoreet herkkusienet kylmällä vedellä ja kuivaa. Viipaloi herkkusienet 2-3 mm viipaleiksi ja ripauta niiden päälle muutama tippa sitruunamehua, jotte ne pysyisivät valkoisena (+ makua sienille). Kiuhauta voi kattilassa ja lisää sipulit ja kiuhuta kunnes sipulit ovat pehmeät,
mutta älä ruskista. Rouhi pippuria sekaan pehmennyksen aikana.
Lisää viipaloidut herkkusienet ja portviini, anna seoksen kiuhua kunnes miltein akikki neste on haihtunut.
Ota kattila levyltä ja lisää vehnäjauhot, sekoita huolellisesti. Lisää kerma parina eränä ja anna nuhennoksen kiuhua hiljalleen n. 5 min. Kermamäärää voit vaihdella sen mukaan haluatko ohuempaa
vai paksumpaa muhennosta.
Mausta muhennos lopuksi suolalla ja mahdollisesti vielä tilkalla
portviiniä (maista!).
Muhennoksen voi valmistaa etukäteen ja lämmittää tarvittaessa.
RANSKALAINEN MUNAKOKKELI
2 hengelle
- 1/2 tl suolaa
- 2 rkl vettä
- 1-2 rkl voita
- valkopippuria (rouhittua)
Vatkaa munat ja vesi kulhossa kunnes keltuaiset ja valkuaiset ovat hyvin
sekoittuneet.
Pane ruostumaton tai emaljoitu (ei alumiininen, se tummentaa munat)
kattilat miedeolle lämmölle ja lisää puolet voimäärästä. Ennen kuin voi on saanut väriä, lisäää munaseos ja sekoita tasareunaisella lusikalla seosta koko ajan kattilan pohjaa myöten.
Kun muna on saostunut kokkareiseksi mutta mehukkaaksi seokseksi,
ota kattila liedeltä ja mausta munakokkeli suolalla ja vastajauhetulla pippurilla. Pyöristä makua lopulla voilla ja tarjoa heti
VIHJE:
Voit laittaa munakokkelin sekaan myös nakkeja, sieniä ja/tai pilkotttuja pekonin paloja.
MUNAKASATERIA
Avoin munakas tortilla, 2 hengelle
- 3 kpl kananmunaa
- 1/2 tl suolaa
- 2 rkl vettä
- 1/2 rkl voita
- 1-2 keitettyä perunaa
- 1 pieni sipuli
- 50 g salamimakkaraa tai pekonia
- 1/2 punainen paprika
- 1/2 dl juustonatteja kuutioina
- 1-2 rkl ruohosipulia
- pippuria (rouhittua)
Pilko sipuli ja perunat viipaleiksi. Paloittele makkara ja juusto kuutioiksi. Leikkaa puhdistettu paprika suikaleiksi. Hienonna
ruohosipuli.
Riko munat vatiii ja vatkaa ne kevyesti rikki. Lisää vesi ja juustokuutiot. Mausta suolalla ja sekoota hyvin.
Kuumenna paistinpannu ja ruskista voi. Lisää makkara, sipuli ja perunat
sekä paprika. Paista 3-4 minuuttia miedolla lämmöllä. Mausta maustepippurilla
ja sekoita usein. Kaada munakasseos pannulle. Nostele sieltä täältä
haarukalla ja anna seoksen hyytyä. Munakas saa mielellään olla pinnaltaan
vielä hiukan juoksevaa, kun se tuodaan pöytään. Se hyytyy vielä jälki-
lämmössä kuumassa pannussa.
Tarjoile munakas suoraan paistinpannusta.
Ripoittele pinnalle hienonnettua ruohosipulia.
MUNAKASATERIA
Ranskalainen munakas, 2 hengelle
- 5 kpl kananmunaa
- 1/2 tl suolaa
- 2 rkl vettä
- 2 rkl voita
Kinkkumunakas
- 5 kpl kananmunaa
- 1/2 tl suolaa
- 3 rkl vettä
- 2 rkl voita
- 100 g savukinkkua
- 1/2 sipuli
- 2 rkl persiljaa
- 1 maustemitta mustaapippuria
Sekoita munat, vesi ja suola haarukalla kevyesti. Munan pitäisi säilyttää hiukan alkuperäsitä sitkeyttään.
Kuumenna munakaspannu ja ruskita voi. (Ruskista kinkku ja hienonnettu sipuli pannulla). Alenna åannun lämpötilaa.
Kaada munakasseos pannuun ja nosta pannu hetkeksi sivuun jotta munakas ei hyydy liian nopeasti. Kypsennä miedolla
lämmöllä. Seosta haarukalla pitkin paistinpannun pohjaan kunnes seos on hyytynyt kokonaan. Kun munakas on kiinteytynyt mutta ei täysin hyytynyt (pinnalta hiukan kosteaa) nosta
pannua toisella kädellä ja napauta pannun varteen toisella jotta munakas irtoaa pannusta ja siirtyy pannun toiseen reunaan.
Aloita munakkaan kääntäminen toselta reunalta rullaamalla sen reunaa.
Voit myös lisätä juustoraastetta munakkaaseen.
Kaikki munakkaat tarjoillaan vasta paistettuna.
Sienitäytteinen munakas
3 hengen ateria
- 6 kpl kananmunaa
- 1/2 tl suolaa
- 4 rkl vettä
- 2 rkl voita
- 1 maustemitta valkopippuria
- Sienimuhennos:
- 1 l tuoreita sieniä tai 200 g kokoon keitettyjä
- 2 rkl voita
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 2 dl ruokakermaa
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl soijakastiketta
Paloittele sienet ja ruskita voissa, kunnes kaikki neste on haihtunut. Mausta varovasti vastajauhetulla valkopippurilla. Ota kattila pois liedeltä ja ripottele jauhot pinnalle. Sekoita ja lisää 1/3 kermasta, laita kattila takaisin liedelle. Kiuhauta kokoajan sekoittaen. Kun muhennos on saostunut lisää loppu kerma. Sekoita, jota muhennos ei pala pohjaan. Anna seoksen hautua
noiin 5 min. Mausta suolalla ja soijalla.
Tee munakas yllä olevalla ohjeella ja ennen rullaamsita laita sienimuhennos munakkaan päälle.
MUNAKOKKELI
Ranskalainen munakokkeli, 2 hengelle
- 5 kpl kananmunaa
- 1/2 tl suolaa
- 2 rkl vettä
- 1-2 rkl voita
- valkopippuria (rouhittua)
Vatkaa munat ja vesi kulhossa kunnes keltuaiset ja valkuaiset ovat hyvin
sekoittuneet.
Pane ruostumaton tai emaljoitu (ei alumiininen, se tummentaa munat)
kattilat miedeolle lämmölle ja lisää puolet voimäärästä. Ennen kuin voi on saanut väriä, lisäää munaseos ja sekoita tasareunaisella lusikalla seosta koko ajan kattilan pohjaa myöten.
Kun muna on saostunut kokkareiseksi mutta mehukkaaksi seokseksi,
ota kattila liedeltä ja mausta munakokkeli suolalla ja vastajauhetulla pippurilla. Pyöristä makua lopulla voilla ja tarjoa heti
VIHJE:
Voit laittaa munakokkelin sekaan myös nakkeja, sieniä ja/tai pilkotttuja pekonin paloja.
TÄYTETYT LETUT
Letut, 5 kpl (halkaisija 26 cm)
- 2 kpl munaa
- 5 dl maitoa
- 2-2 1/2 dl vehnäjauhoa
- 1/2 tl suolaa
- 1 rkl öljyä tai rasvaa
- Paistamiseen: Voita
Vatkaa munat rikki vispilällä. Lisää muut aineet ja anna taikinan turvota noin tunnin ajan. Paista.
Valurautainen paistinpannu on parempi kuin teflon. Muurinpohjapannu ja rengaspoltin sopii rantakalliolle.
SPAGETTI BOLGNESE
Kastike 2 hlö
- 200 g jauhelihaa
- (50 g kinkkua)
- sipuli
- valkosipulia
- 1 rkl voita tai oliiviöljyä (paistamiseen?)
- 1 rkl vehnäjauhoa
- tomaattisosetta
- mustaapippuri (rouhittua)
- 1/2 tl suolaa
Keitä 100 g spagettia.
NAKKIKASTIKEATERIA
- 1 pkt nakkeja
- 1 sipuli (keskikokoinen tai jopa iso)
- 1 rlk vehnäjauhoja
- 2 dl vettä
- 2 dl maitoa
- tomaattipyrettä
- tabascoa
- mustapippuria (rouhittua)
- suolaa
- maustepippuria
- 2 rkl chilli & garlic kastiketta
Keitä kastikkeen kanssa perunoita.
VASIKANLIHAPIHVIT
Paista / ruskista vasikanliha varovasti pannussa (hiero 1 cm paksuisien pihvien pintaan paprikapulveria, murskattua valkopippuria ja merisuolaa ja käännä jauhossa ennen paistoa).
Kun liha on medium (punertavaa keskeltä), nosta pihvit pois pannulta ja pidä ne lämpimänä folioon käärittynä.
PÄIVITYS: laita uuniin lautasien väliin, max 100 astetta.
MEDIUM LIHA:
Paista lihaa toiselta puolelta. Kun neste nousee pihvin pintaan, käännä pihvi välittömästi.
Kun neste taas nousee pintaan, pihvi on valmis.
KASTIKE VASIKAN LIHALLE
- 100 g herkkusieniä (paloiteltuna)
- 1 dl kermaa
- 1/2 lasia (noin 1 dl) portviniä
- Sitruuna / sitruunamehua
- Paprikapulveria
- Suolaa
- Valkopippuria
Paista voita ja herkkusieniä paistinpannussa, johon lisäät hiukan paprikapulveria.
Kun sienet alkavat saada väriä, kaada portviini pannuun. Keitä, kunnes puolet viinistä
on haihtunut ja lisää kerma. Anna kastikkeen poreilla hitaasti / rauhassa, kunnes se on
sopivan paksuista. Mausta sitruunamehulla, valkopippurilla ja suolalla.