Pataruuat ovat aina hyviä, varsinkin kun ilmat viilenevät. Pataruuan hyviä puolia ovat mm. se, että ruoka valmistuu kuin itsestään ja liha on mureaa.
Ainesosat
- Naudan lihaa (esim. naudan kulmapaisti, paahtopaisti tms) 670 g
- Sipuli
- (hillosipuleita, puolitettuna ja liotettuna liiat etikat pois)
- Valkosipulinkynsi, 4 kpl, halkaistuna pituussuuntaan
- Pekonia 140 gr, pätkittynä noin 2 cm pituisiksi paloiksi
- Suolakurkku
- Suolakurkkua, fermetoitu, 3 kpl
- Suolaa
- Pippuria
- Kermaa 5 dl
- 4-5 dl vettä
- Vehnäjauhoa,
- Tomaattipyrettä 140 gr
- Sinappia 2-3 ruokalusikallista sinapista ja maukuaistista riippuen.
- Tuoretta persiljaa
- Voita paistamiseen
- Laakerinlehti
Valmistaminen
- Riippuen millaista pataa käytät, voitele se voilla
- Poista lihasta mahdolliset kalvot
- Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi
- Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet pituussuunnassaan
- Paloittele pekoni noin 2 cm pituisiksi paloiksi
- Pilko suolakurkku kohtuu pieniksi kuutioiksi
- Halkaise hillosipulit puoliksi.
- Ruskista liha voissa pienissä erissä ottaen huomioon valurautaisen paistinpannun koko jottei sen lämpötila alene.
- Lisää sekaan pekonipalat ja sipulit, ja pidä niitä hetki pannulla lihojen kanssa.
- Laita paistamasi lihat+pekoni+kuulottamasi sipuli pataan sitä mukaan kun ne valmistuvat. HUOM! Lihaa ei kypsennetä vaan ainoastaan ruskistetaan pinnalta.
- Lisää pataan valkosipulit, suolakurkut ja hillosipulit
- Tee suurus. Paista venäjauhoa voissa, lisää vähän kermaa ja sekoita tasaiseksi massaksi
- Kermaa 5 dl
- Vehnäjauhoa,
- Tomaattipyrettä 140 gr
- Sinappia 2-3 ruokalusikallista sinapista ja maukuaistista riippuen.
- Sekoita huolellisesti
- Lisää vettä. Sekoita, ja anna melkein kiehahtaa.
- Kaada neste pataan, sekoita
- Laita pata uuniin 2 tunniksi. Lämpötila 125-150 astetta.
- Ota pata uunista ja lisää tuoretta persiljaa.
Lisukkeet
Pata tarjoillaan yleensä keitettyjen perunoiden kanssa. Kokeile myös uuni-pataatteja.