Stroganov

Pataruuat ovat aina hyviä, varsinkin kun ilmat viilenevät. Pataruuan hyviä puolia ovat mm. se, että ruoka valmistuu kuin itsestään ja liha on mureaa.

Ainesosat

  • Naudan lihaa (esim. naudan kulmapaisti, paahtopaisti tms) 670 g
  • Sipuli
  • (hillosipuleita, puolitettuna ja liotettuna liiat etikat pois)
  • Valkosipulinkynsi, 4 kpl, halkaistuna pituussuuntaan
  • Pekonia 140 gr, pätkittynä noin 2 cm pituisiksi paloiksi
  • Suolakurkku
  • Suolakurkkua, fermetoitu, 3 kpl
  • Suolaa
  • Pippuria
  • Kermaa 5 dl
  • 4-5 dl vettä
  • Vehnäjauhoa,
  • Tomaattipyrettä 140 gr
  • Sinappia 2-3 ruokalusikallista sinapista ja maukuaistista riippuen.
  • Tuoretta persiljaa
  • Voita paistamiseen
  • Laakerinlehti

Valmistaminen

  • Riippuen millaista pataa käytät, voitele se voilla
  • Poista lihasta mahdolliset kalvot
  • Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi
  • Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet pituussuunnassaan
  • Paloittele pekoni noin 2 cm pituisiksi paloiksi
  • Pilko suolakurkku kohtuu pieniksi kuutioiksi
  • Halkaise hillosipulit puoliksi.
  • Ruskista liha voissa pienissä erissä ottaen huomioon valurautaisen paistinpannun koko jottei sen lämpötila alene.
  • Lisää sekaan pekonipalat ja sipulit, ja pidä niitä hetki pannulla lihojen kanssa.
  • Laita paistamasi lihat+pekoni+kuulottamasi sipuli pataan sitä mukaan kun ne valmistuvat. HUOM! Lihaa ei kypsennetä vaan ainoastaan ruskistetaan pinnalta.
  • Lisää pataan valkosipulit, suolakurkut ja hillosipulit
  • Tee suurus. Paista venäjauhoa voissa, lisää vähän kermaa ja sekoita tasaiseksi massaksi
  • Kermaa 5 dl
  • Vehnäjauhoa,
  • Tomaattipyrettä 140 gr
  • Sinappia 2-3 ruokalusikallista sinapista ja maukuaistista riippuen.
  • Sekoita huolellisesti
  • Lisää vettä. Sekoita, ja anna melkein kiehahtaa.
  • Kaada neste pataan, sekoita
  • Laita pata uuniin 2 tunniksi. Lämpötila 125-150 astetta.
  • Ota pata uunista ja lisää tuoretta persiljaa.

Lisukkeet

Pata tarjoillaan yleensä keitettyjen perunoiden kanssa. Kokeile myös uuni-pataatteja.