Ruuan valmistus.

Aluksi jonkin verran asiaa aiheesta ruuan valmistus eli millä vehkeillä ja ja laitteilla sitä ruokaa kannattaa tehdä. Myöhemmin enemmän työmenetelmistä.

Ruokailua luonnonhelmassa
Syödään luonnonhelmassa. Ruoka tehdään veneen ruuanvalmistus-fasiliteeteilla.

Keittiöveitistä

Käytän käytännössä vain kolmea eri veistä joista yksi on venekeittiössä ja kaksi kotikeittiössä. Kaikki kolme ovat Fiskarisin veitsiä ja ne on käyttötavaltaan hieman erillaisia. Pääasiassa kotonakin käytän lähes aina yhtä ja samaa veistä lihan ja vihannesten leikkaamiseen sekä kalan perkaamiseen ja fileoimiseen jne. Kaiken A ja O on se, että vetisi on terävä, riittävän ohut ja jonkin verran joustava.

Näissä kaikissa terän leikaavan pinnan pituussuuntainen muotopoikkeaa toisistaan.

Suora leikkaava terä

Stroganoff tarveaineet
Tämä Fiskarin veitismalli on se malli josta pidän eniten koska se sopii lähes mihin työhön tahansa. Vihanesten pilkomisen j asuikaloimiseen, lihan käsittelyyn ja kalan fileoimiseen. Kuvassa alkamassa Stroganofin valmistus, tarveaineet kerätty esille.
Valkosipulin leikkaaminen lastuksi
Suoralla terällä on helppo leikata lastuja kuten tässä valkosipulilastuja.
Fileointi
Fileointi onnistuu myös. No, kuvassa ”fileoidaan” lihaa irti kalvosta. Mutta tällä veitsellä onnistuu hyvin myös kalan fileointi ja kalvojen poisto isommasta lihakimpaleesta.

Kaareva leikkaava terä

Fiskarsin keittiöveitsi kaarevalla terällä
Fiskarsin veitsi kaarevalla terällä on hyvä kun leikkaamaan varsinkin leikkuulauttaa vasten. Terää pitä liikuttaa leikkauspintaa vasten, jolloin se on tehokas leikkaamaan. Kuvassa naga morich:in (Chililajike) leikkaamista pienemmiksi paloiksi. Maustekastike Brik Nam Bla:n tekemistä Linnea 2:n takatasolla.

Sahalaitainen terä

Fiskarsin sahalaitainen yleisveitsi juurekset
Fiskarsin sahalaitainen yleisveitsi. Ihan hyvä pilkkomiseen ja sitkeempään leikkaamiseen, kun tehdään isompia palasia. Mutta ohuita lastuja tällä on hankala saada. Kuvassa alkamassa uunissa tehtävän juuresvuuan valmistaminen Linnea 2:ssa.

Teroita keittiöveitsesi

Keittiöveitsi tulee pitää aina terävänä ja käytännöässä ruokaa tehdessä sitä pitää välillä teroittaa. Siis usein kesken pilkkomisen, varsinkin jos pilkkoo leikkuulautaa vasten. Tällöin se on kätevä teroittaa teroituspuikolla (pyöreä). Oikea teroituskulma on kriittinen, jotta terän saa ylipäätä teräväksi. Muuutama teroitusliike ja terä on taas terävä ja vihanneksia on ilo pilkkoja. Mikäli veitsen terä on päässyt ajan kanssa liian tylsäksi, ei puikolla sitä saa enää teräväksi. Silloin tarvitset timanttia.

Pyöreä perinteinen teroituspuikko ylläpitoteroittaa veitset nopeasti ja näppärästi. 5-6 pyyhkäisyä teroituspuikolla veitsen molemmin puolin riittää tekemään veitsistä taas teräviä. Pidä veistä noin 15-20 asteen kulmassa ja liu’uta terää ensin kahvan läheltä aina kärkeen asti.

Huuhtele ja kuivaa terä liinalla teroituksen jälkeen. Muutenkin terä on hyvä huuhdella (tarpeen tullen pestä) ja kuivata aina käytön jälkeen ja palauttaa paikoilleen. Käytännössä veistä ei pidä koskaan jättää käytön jälkeen odottamaan tiskausta pitkäksi aikaa. Itse huuhtelen terän ennen kuin se ehtii kuivumaan ja se yleensä riitää. Huomaa kuitenkin, että terä pitää pestä kuumalla vedellä, varsinkin jos olet leikannut sillä esim. kanaa tai sianlihaa.

Liesi

Valitse liedeksi joko induktiotaso tai kaasuliesi. Ei missään nimessä keraamista tasoa (kauhean työläs puhdistaa), ennemmin vaikka vanha perinteinen valuratainen keittotaso, mutta sitäkään mallia ei ainakaan minulla ole enää ikävä sen hitauden takia.

Induktiotaso

induktiotaso hyödyt
Induktiotaso 8 vuoden kovan käytön jälkeen. Tässä paistettiin vielä 15 min sitten silakoita ja tehtiin perunamuussia…

Induktiotason hyvät puolet:

  • Lämpenee nopeasti, säästää energiaa.
  • Nopea vaste. Jos kattila tai paistinpannu on liian kuuma, jäähtyy se välittömästi kun tehoa laskee. Varsinkin kattilassa nestettä keittäessä. Vastaavasti lämpöteho nousee hyvin nopeasti kun tehoa kasvattaa. Todellinen kokin unelma.
  • Helppo pitää puhtaana. Mikään, korostetusti mikään, ei pala kiinni tasoon. Tasoa ei tarvitse puhdistaa lastalla ja yleisesti taso ei tarvitse mitään puhdistusainetta. Pelkkä vesi ja käsipaperi riittää. Yläkuvan induktiotasosta on puhdistettu roiskuneet paistinrasvat pelkällä vedellä ja käsipaperilla! Pitäisi varmaan ottaa joskus opetusvideo induktiotason puhdistuksesta.

Induktiotason huonot puolet

  • Kaikki kattilat eivät käy. Kattilan pohjan tulee olla magneettinen. Tämä on oikeastaan huono puoli vain silloin, kun keittiön kaapit on valmiiksi pullollaan kattiloita ja induktiotaso saapuu ensimmäistä kertaa keittiöön. Useat kattilat menevät silloin helposti vaihtoon.

Kaasuliesi

Kaasuhella on keski-Euroopassa hyvin yleinen. Myös Helsingissä kaupunki-kaasun alueella on edelleen kaasuhelloja. Veneen Linnea 2 pentrissa on käytössä kaasuhella, joka toimii 5 kg:n kaasupullon ansiosta luonnonsatamissakin. Säädön puolesta toimii kuin induktiotaso, säätö vaikuttaa välittömästi. Aivan superhyvä. Ruuan hauduttaminen on vain melko mahdotonta, koska liekki lämmittää aina liikaa.

Valurautainen paistinpannu

Valurautainen paistinpannu
Valurautainen Hobby Hallista ostettu paistinpannu

Valurautainen paistinpannu on oikeastaan kaikista paras, kunhan se on hyväksi tehty. Linnea 2:n (retkivene) pentterissä on käytössä mummon vanha perintöpaistinpannu, varmaan jostain 1950/1960-luvulta. Itse muistan sen jo 1970-luvulta. Tätä parempaa paistinpannua en ole ikinä käyttänyt.

Mummon perintö valurautainen paistinpannu
Valurautainen mummon perintöpannu Linnea 2:n nestkaasuhellan liedellä.

1. kuvassa Bosh induktiotason päällä oleva valurautainen paistinpannu on ostettu Hobby Hallin myymälästä joskus 1990-luvun alussa. Pannuja sai kaksi yhden hinnalla ja muutenkin hinta oli opiskelijaystävällinen. Yli 25 vuoden aktiivisen käytön jälkeen pannu ei ollut vieläkään hyvä, ruoka halusi aina palaa kiinni. Syy tähänhän on se, että paistopinta on liian röpelöinen ja yleensä se tasoittuu pannua käytettäessä (mm. lasta hioo). Kun pannun pinta ei ollut silennyt, niin piti ottaa rajummat toimet käyttöön. Rälläkä ja siihen lamellilaikka, niin johan pinnasta tuli sileä kun…. Ja nyt toimii. Ruoka ei tartu kiinni ja pannu on hyvin rasvattu. Pesuksi riittää vesi ja kehyt harjaus.

Parila

pihvin paisto parilapannulla
Pihvien paistaminen Linnea 2 veneen kaasuhellalla. Vene on näköjään ollut peräpainoinen, kun paistorasva on valunut parilan toiseen päähän.

Hyvä pannu, varsinkin kun on enemmän paistettavaa. Kuvassa Linnea 2:n kaasulieden päällä, mutta käytetään myös hiiligrilin lämmössä.

Teflonpannu

ruuanlaitto kanttarellin paisto
Teflonpannu on parhaimillaan kun ruokaa pitää hauduttaa tai muuten vain pitää pitkään miedossa lämmössä. Kuten kanttareilikastikkeen teko tai munakkaan teko. Lasikansi on hyvä lisävaruste. Mutta ÄLÄ KÄYTÄ pihvien tai jauhelihan paistamiseen, jossa tarvitaan suurempaa lämpöä ja sen ylläpitoa.

Valurautanen pata

Valurautapadalla tehdään pataruokaa ja kastikkeita
Valurautapata, jolla voi tehdä vaikka mitä. Uunissa tai hellalla. Kuvassa tehty kastiketta uunissa.

Lasivuoka

Lasivuualla teet hyväi ja maukkaita kiusauksia tai vaikka vihannesruokaa.

Lasivuoka vihanneksilla
Lasivuokaruokaa. Pilkottuja vihanneksia, vähänyrttejä ja oliiviöljyä.
Pilkottuja vihanneksia lasuvuoassa
Lasivuoka veneen kaasuhellassa. Peitetty foliolla jotta vihannekset eivät kuivuisi kypsyessään.
Valkospuliperunat uunivuoka
Valkosipuliperunat lasivuuassa. Tehty Linnea 2:n kaasu-uunissa.

Muurinpohjapannu rengaspolttimella

Muurinpohjapannu rengaspolttimella wokkiruokaa
Muurinpohjapannu rengaspolttimella. Hyvä menetelmä tehdä wokkiruokaa jonka teko on alkamassa Linnea 2:n avotilassa. Yleensä wokkiruokaa tehdään muurinpohjapannussa rantakalliolla.

Halsteri grillaukseen

Grillaus halsteri vene
Hampurilaispihvien grillausta halsterilla Linnea 2:n uimatasolla.
Grillaus kansi päällä
Kansi kiinni niin aromit pysyvät tallessa. Weberin grilli on kätevä veneessä.