Prik Nam pla tai toisinaan Nam Pla Prik, on Thaimaalainen chilipohjainen maustekastike. Thain kielellä nam viittaa veteen ja prik chiliin. Nimi tarkoittaa siis vapaasti kääntäen chilivettä.
Kastikkeen valmistamiseen käytetään nimen mukaisesti pilkottuja punaisia chilipippureja siemenineen. Sen muita tärkeitä aineosia ovat limettimehu, kalakastike, valkosipuli ja sokeri. Muitakin ainesosia saatetaan käyttää ajoittain tarkemmasta reseptistä riippuen. Kastikkeella on useita eri reseptejä ja useita eri paikallisia muotoja. Itsekin vaihtelen reseptiä aina silloin tällöin ja yksi käyttämäni ainesosa on inkivääri.
Tällä kastikkeella on pitkä historia. Nam prik on nykyisen thaimaalaisen keittiön käytetyin kastike ja chilin saapuminen alueelle lienee näin muuttanut perinteistä thaimaalaista keittiötä huomattavasti
Chiliä ja muita maustetta Aasialaisiin ruokiin
Kesälomareissun (veneellä kuukausi merellä) alkaessa tapanani on ollut tehdä veneellä Thaimaalaista Nam Prik Pla:ta jota käytetään mm. wokkiruokien ja miksei muitakin Aasialaistyyppisien kana- ja kalaruokien maustamiseen. Maustekastike toimii mielestäni hyvin myös salaattikastikeena, toki riippuu kuinka tulisesta ruuasta pidät. Yksinkertaisimmillaan pilkotun chilin lisäksi tarvitset vain limea ja kalakastiketta.
Prik Nam pla valmistaminen
Yksinkertaisimmassa reseptissä Prik Nam pla tehdään niin, että chilit viipaloidaan ohuiksi siivuiksi ja ne laitetaan lime + kalakastika -seokseen likoamaan. Kun maut ovat tasaantuneet, on kastike valmis.
Käyn tässä läpi muutamia eri reseptejä ja valmistusmenetelmiä. Teen nykyisin tätä kastiketta hyvin paljon läpi vuoden.
Nam Brik tehdään aina tuoresta chileistä. Kuivatuista chileistä kastike ei onnistu.
Prik Nam pla tehosekoittimella
Tästä tuleekin hyvä ja terveellinen smoothie. Varsinaisesti tähän valmistusmenetelmään johti se syy, että useinkin itsekasvatetut chilit joutuu ottamaan omasta pakastimesta. Pakastaminen on rikkonut chilin solukon, jolloin siistien siivujen leikkaaminen on mahdotonta. Niinpä pilkon jäätyneet chilit vähän pienemmiksi ja laitan ne tehosekoittimeen.
Otetaan erillaisia chilejä. Itse käytän Naga Morich chiliä tuomaan tulisuutta kastikkeeseen. Nagan lisäksi käytän esim. kohtalaisen tulisia Al Rico chilejä ja lopuksi, jos haluan kastkkeesta vähän paksumpaa, käytän mietoja Guindilla Roja chilejä tähän tarkoitukseen.