Peuranpata uunissa. Hauduta pitkään ja hartaasti, niin saat suussa sulavaa peurapataa.
Ainekset
- 700 g peuran paistia (tai kauriin)
- 140 gr pekonia
- voita paistamiseen
- 2-3 porkkanaa
- 2 keltasipulia
- 4-6 valkosipulinkynttä
- 1 pala selleriä ja palsternakkaa
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 4 dl punaviiniä
- 1 dl vettä
- 15 g kuivattuja suppilovahveroita
- 1-2 rkl riistafondia
- ½ rkl Worcesterkastiketta
- 1 tl suolaa
- 5-6 lehtipersiljan oksaa
- 2 rosmariininoksaa (tai 1 tl rosmariinia tai tinjamiinia)
- 6 katajanmarjaa
Valmistaminen
Valmista peurapata näin:
- Kuori ja leikkaa sipulit lohkoiksi.
- Pese ja kuori porkkanat, leikkaa paloiksi. Kuori ja siivuta valkosipulinkynnet.
- Paista valurautapannulla vihanneksia hetki voissa. Siirrä ne pataan.
- Leikkaa lihat suupaloiksi ja lisää pannulle. Paista valurautapannulla lihan pinnat ruskeiksi (älä kypsennä) voissa ja siirrä lihat vihannesten joukkoon. Pyörittele lihoja jatkuvasti ruskistamisen aikana, niin ne ruskistuu joka sivulta mutta eivät kypsenny.
- Suikaloi yksi 140 gramman paketti pekonia ja paista suikaleita hetki pannulla ja siirrä suikaleet pataan.
- Tee pataan neste. Voit käyttää joko riistafondieta tai suolatonta liha- ja kasvilisentä . Keitä 1 dl vettä, sekoita liha- ja kasviliemikuutiot (tätä vain puolikas) veteen. Sekoita ja ripoittele vehnäjauho sekaan. Kun neste on jäähtynyt kaada punaviini sekaan. Sekoita taas huolellisesti.
- Lisää pataan juuri tekemäsi neste (tai riistafondi), mausteet sekä Worcesterkastike.
- Kypsennä pataa 160 asteisessa uunissa noin 4 tunnin ajan. Jos haudutat pidempään, alenna uunin lämpötilaa.
- Tarjoa peurapata perunoiden tai muusin kanssa. Ellet tee kuten vinkki 2 sanoo.
Vinkki 1! Voit korvata kuivatut suppilovahverot tuoreilla tai pakastetuilla, kuten tässä kuvasarjassa on tehty. Paista tuoreet pannulla voissa rapeiksi ja lisää pataan lopuksi, karpaloiden kanssa.
Vinkki2! Voit lisätä pataan kuutioitua perunaa ja lanttua, jos et halua tai jaksa tehdä erikseen perunamuussia. Näin tässä kuvasarjassa on tehty.
Alla kuvasarja peurapadan tekemisestä. Kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa.
Ruokajuomat
Riistalle sopii hyvin punaviini.
- Juomaksi sopii espanjalainen El Coto Crianza punaviiniä.
- Juhlavammille riistaruoille sopii täyteläinen Coto de Imaz Gran Reservaa