Paistettu silakat

Tätä en ollutkaan tehnyt pitkään aikaan. Bongasin Litukasta valmiiksi perattuja paistovalmiita Isokarin silakoita, niin päätinpä pitkästä aikaa paistaa silakoita. Varsinkin kun en ollut syönyt koko päivänä kiireen vuoksi, niin oli kiire saada nopeasti ruokaa. Silakat oli paistovalmiina, niinpä yksinkertainen resepti, leivitä ja paista voissa. Aina tämä jonkun pikaruokaliikkeen mössön voittaa. Seuraavaksi teen sitten silakoista varmaan wasabi-silakoita.

Paistetut silakt, resepti 1 hengellle. Kerro määrät syöjien mukaan.

  • 300 g silakoita tai 200 g silakkafilettä
  • 1/2 dl korppu- tai ruisjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl valkopippuria
  • Voita paistamiseen
  • Tuoretta tilillä

Ellet ole valinnut laiskan miehen vaihtoehtoa, perkaa kalat (sormityötä). Voit jättää selkäruodon paikoilleen, koska sen voi huoletta narskutella hampaissaan.

Levitä valkopippurilla höystetty korppu- tai ruisjauho lautaselle. Pyörittele silakat jauhoissa.

Paistetut silakat, paistaminen

Ota valurautapannu ja laita se levylle kuumenemaan. Oikea kuumuus asteikolla 1-9 on 7+ . Laita pannulle reilusti voita, koska jauho imee voimakkaasti nestettä. Paista hetken aikaa, kännä ja suolaa silakat päälipinnalta. Paistoaika riippuu silakoidn koosta ja paksuudesta, mutta yleisesti ottaen se on lyhyt. Ylikypsentäminen kuivattaaa kalan ja se on kovaa.

Tarjoile perinteisesti perunamuusin kanssa. Ohje toisaalla (hyvin yksinkertainen mummon kertoma ohje).

Silakoita voi paistaa kerralla enemmänkin, koska tähteeksi jääneistä tulee erinomaisen herkullista kun niitä säilyttää yön yli jääkaapissa punaviinietikkaliemessä.