Koska tykkään Aasialaistyyppisestä ja tulisesta ruuasta, niin joudun kasvattamaan myös chilejä. Olen kasvattanut chilejä vuodesta 2014 lähtien. Eiköhän tästäkin tule jossain vaiheessa enemmän juttua miten siemenestä saadaan herkullinen ruokaan sopiva chili, mutta alempana on lyhyt kuvasarja aiheesta.
Sato alkaa kypsymään.
Naga Morich
Naga Morich chilin palkoja.
Sopivan tulinen
Käyttö
Tulinen ruoka, Brik Nam Pla
Guindilla Roja
Guindilla Roja chilin palkoja.
Isokokoinen. Mieto, melkein kuin söisi paprikaa. Ei edes juuri jälkipoltetta.
Käyttö
Sopii hyvin kun tehdään täytettyjä chilejä (juustoa, kalakastiketta ja nagaa tai brick nam plata). Jos teet brick nam plata tehosekoittimella, roja sopii massan jatkeeksi hyvin.
Al Rico
Vaihda kuva!
Sopivan tulinen ruokiiin. Aluksi maistuu paprikalle, lopussa todella hyvä jälkipotku.
Cayenne
Cayennechilin palkoja.
Hyvä yleismauste pataruokiin.
Chilin idätys
Chilin siemenen idästys alkaa joulu-helmikuussa. Oikea aika riippuu vähän lajikkeesta. Idätyksessä tärkeää on sopiva (lue riittävä) lämpö ja kosteus.
Riittävä lämpö
Käytän itse tekemääni lämpöallasta idätyksessä. Siinä voi kontrolloida lämpötilaa säätämällä altaan pohjaan lämmitysvastuksen tehoa.
Lämmitin. Kahden alumiinilevyn välissä on ohutkalvolle piirilevyjen syövytystekniikalla tehty vastus (kierräytsosa Labsystemsistä kasarilta). Lämmitysvastus lämmittää alumiinilevyä.
Chilin idätyslautta
Chililautan vesiallas, jota lämmitetään edellä kuvatulla lämmittimellä. Muistaakseni allas on entinen broilerin rintaleikkeiden tukkumyyntipakkaus.Sitten otetaan styroksin palanen, pala talouspaperia ja kahvinkeittimen suodatin. Astia täytetään vedellä, lautta laitetaan siihen kellomaan ja siemen laitetaan lautan päälle. Sitten vain odotetaan.lämpötilan ja kosteuden kontrollointia. 30 astetta alkaa olemaan ylärajalla. Ei ainakaan enempään.Sitä mukaa kunsiemen itää ne siirretään pieneen kukkaruukkuun. Eri lajikkeiden siement itävät hyvinkin eri ajan. Jopa lajikkeen sieällä voi olla viikon pari eroja.
Siirä itänyt chili ensimmäiseen ruukkuun
Laita ruukun pohjalle ruukkusavea sentin kahden kerros.Chilin alku siirretään pieneen kukkaruukkuun. Sitten vain odotellaan. Kastele ruukkua varovasti. Älä liioittele.Hetken kuluttua ilmestyy chilin sirkkalehdet. Merkitse heti alusta saakka mikä lajike on missäkin purkissa.Kun taimi kasvaa on aika siirtyä seuraavan kokoiseen ruukuun.
Chilin taimenen siirto toiseen ruukuun.
Ota taimenesta varovasti kiinni.Käännä ruukun sisältö kämmenellesi. Varo tainta!Koska ruukun pohjalla on ruukkusoraa, irtoaa ruukun sisältö todella helposti.Siirrä tämä paakku tälläisenään uuteen isompaan ruukkuun.Eri kokoisia chilin taimenia eri kokoisissa ruukuissa.
Ja tätä ruukun vaihtoa jatketaan vielä pari kertaa.