Koska tykkään Aasialaistyyppisestä ja tulisesta ruuasta, niin joudun kasvattamaan myös chilejä. Olen kasvattanut chilejä vuodesta 2014 lähtien. Eiköhän tästäkin tule jossain vaiheessa enemmän juttua miten siemenestä saadaan herkullinen ruokaan sopiva chili, mutta alempana on lyhyt kuvasarja aiheesta.
Naga Morich
Sopivan tulinen
Käyttö
Tulinen ruoka, Brik Nam Pla
Guindilla Roja
Isokokoinen. Mieto, melkein kuin söisi paprikaa. Ei edes juuri jälkipoltetta.
Käyttö
Sopii hyvin kun tehdään täytettyjä chilejä (juustoa, kalakastiketta ja nagaa tai brick nam plata). Jos teet brick nam plata tehosekoittimella, roja sopii massan jatkeeksi hyvin.
Al Rico
Sopivan tulinen ruokiiin. Aluksi maistuu paprikalle, lopussa todella hyvä jälkipotku.
Cayenne
Hyvä yleismauste pataruokiin.
Chilin idätys
Chilin siemenen idästys alkaa joulu-helmikuussa. Oikea aika riippuu vähän lajikkeesta. Idätyksessä tärkeää on sopiva (lue riittävä) lämpö ja kosteus.
Riittävä lämpö
Käytän itse tekemääni lämpöallasta idätyksessä. Siinä voi kontrolloida lämpötilaa säätämällä altaan pohjaan lämmitysvastuksen tehoa.
Chilin idätyslautta
Siirä itänyt chili ensimmäiseen ruukkuun
Chilin taimenen siirto toiseen ruukuun.
Ja tätä ruukun vaihtoa jatketaan vielä pari kertaa.