Sivusto tunkattu nyt osin ylös

sivuto tunkattu

Vanha sivusto tuhoutui täysin joten kaikki pitää aloittaa alusta. Uuden sivuston rakenne on nyt määritelty ja tiedon tuottaminen eri otsikoiden alle on alkanut. Edessä on vielä valtava työ siirtää wanhasta arkistosta tietoa, varsinkin kun tekstit, kuvat ja videot pitää lajitella. Kaikki kuvat pitää myös jälkiprosessoida ja videot editoida. Tallessa on noin 5 teratavua materiaalia….

Mauritiuksen sukellusreissun matkakertomus on tehty, vain pari Youtube videota puuttuu. Myös varsinainen matkakertomus on työnalla.

Valio Mustaleima™ emmental juusto

Olipa kerran satunnainen kuluttaja, joka piti kovasti kovasta ja vahvanmakuisesta mustaleimaisesta juustosta, erityisesti 700 g kokoisesta Valion valmistamasta juustosta. Satunnainen kuluttaja oli maistellut eri valmistajien mustaleimaisia juustoja, mutta Valion valmiste oli maultaan ja koostumukseltaan ylivoimainen.

Pakkauksen koolla on väliä

Satunnainen kuluttaja huomasi myös, että juuston pakkauskoolla on merkitystä maun suhteen. Satunnaisen kuluttajan mukaan 700 g juusto on maultaan paras (normaali kaupasta saatava suurin pakkaus). Sen maku oli kypsempi kuin esimerkiksi 400 g tai vielä pienempien juustopakettien. Satunnainen kuluttaja halusikin ostaa juuri 700 g pakkauksessa olevaa Valion mustaleimaista emmental juustoa, kun taas pienemmät pakkaukset jäivät kaupan hyllyyn. Varsinkin ne kovamuoviseen pakkaukseen pakatut.

Asiantuntevat juustomestarit ovat sanoneet, että emental juusto on ns. sisältä kypsytetty juusto ja kypsyminen jatkuu syöntiin saakka, jos juustokimpale on riittävän suuri. Tästä syystä siis 700 gramman juuston maku on parempi kuin 400 gramman. Saati vielä pienempien.

Lisää tietoa emental juustojen valmistuksesta alla olevasta artikkelista.

S-Ryhmä ja juuston pakkauskoko

Satunnainen kuluttaja kävi vielä 2010-luvun alussa Helsingin Itäkeskuksessa sekä S-Ryhmän Prismassa (avattu 2009) että K-Ryhmän Citymarketissa (avattu 1977). Mutta vain Citymarketista sai Valion mustaleimaista juustoa 700 g pakkauksessa. Prismassa oli mahdollisuus jättää asiakaspalaute-lappu myymälässä olevaan laatikkoon. Satunnainen kuluttaja täyttikin joitakin asiakaspalaute-lappuja, joissa pystyi myös toivomaan jotain tuotetta myyntiin mitä Prismassa ei ollut. Toive oli luonnollisesti Valion mustaleimainen juusto nimenomaan 700 g pakkauksessa.

Kun noin noin puoli vuotta oli kulunut, satunnainen kuluttaja täytti jälleen lapun, mutta lisäsi siihen ilmoituksen, että lopettaa toistaiseksi asioinnin Prismassa ja pyynnön, että kauppa ilmoittaa kun tätä Vallion mustaleimasta juustoa saa 700 g pakkauksessa. Tämän jälkee satunnainen kuluttaja voisi taas alkaa asioimaan Prismassa. Vielä vuoden 2024 lopussakaan tätä ilmoitusta ei ole tullut, joten satunnainen kuluttaja jatkaa pelkästään Citymarketin asiakkaana. Asiakkaalla kun on oikeus äänestää jaloillaan ja lompakollaan.

Valion outo pakkaussekoilu

Valion mustaleimaisessa emmental juustossa oli kätevä uudelleen suljettava pakkaus. Pakkaus suljettiin kuten mini-Grip pussi. Juusto pysyi tuoreena ja hyvänmakuisena. Juuston pakkauksessakin tätä sulkumekanismia pidettiin näkyvästi esillä eli se oli yksi myyntiargumentti. Pakkauksessa luki: ”Uudelleensuljettava pakkaus säilyttää juuston herkullisena”. Nimenomaan.

Vuoden 2024 keväällä kaikki kuitenkin muuttui. Teksti ”Uudelleensuljettava pakkaus säilyttää juuston herkullisena” poistui pakkauksesta, koska kyseinen fiksu ja toimiva sulkumekanismi poistui. Tilalle tuli pelkkä teippi ja uusi mainosteksti: ”Uusi suljettava 20% vähemmän muovia”. Teksti on harhaanjohtava, kuluttajan pilkkaamista, koska pakkaus ei ole uudelleensuljettava.

Pakkauksen pitkä sivu pitää leikata saksilla auki. Sen jälkeen se pitäisi sulkea keskeltä yhdellä teipillä. Sulkemekanismi ei toimi monestakaan syystä, mutta satunnainen kuluttaja havaitsi heti, että

  • Juusto on rasvainen tuote ja juuston rasva kontaminoituu myös pakkaukseen ja teippiin, jonka jälkeen teippi ei pidä.
  • Pakkauksen koko on niin pieni ettei sivua voi rullata riittävästi kiinni, jotta sulkumekanismin saisi edes auttavasti ilmatiiviiksi. Tämä tarkoittaa, ettei juusto säily herkullisena vaan se kuivuu ja vanhenee hyvin nopeasti. Makuvirhe tulee jo alle viikon!
  • Juusto leikataan lyhyeltä sivulta eli pitkä sivu ei ohene lainkaan. Joten tilanne ei parane edes juustoa käytettäessä. Lisäksi pakkauksen sulkeminen hankaloituu, kun juusto lyhenee. Aiempi pakkaus toimi tässäkin.

Mikä ihmeen aivopieru Valiolaisille on tullut, kun ovat kehittäneet tälläisen ”sulkumekanismin”. Pakkauksessa viitataan muovin määrään. Onko niin, että Valiolle on palkattu joku viher-pipertäjä-hörhö ylimmäksi päättäjäksi, jolla on valta jyrätä kaikki muut kuten henkilöt, jotka suunnittelevat pakkauksia niiden oikean tarkoituksen mukaisesti eikä jonkun viher-hömpän. Siis viher-hömpän tässä tapauksessa, koska se on ihan sama meneekä luontoon roskaksi tai kierrätykseen (eli jätteenpolttolaitokselle meillä täällä Helsingissä) 10 g tai 12 g muovia. Tässä kohtaa pakkaus ei nyt vain enää toimi sen primääritarkoituksessa kun on sorruttu johonkin viher-hömppään.

Sukeltajana (https://sukellus.pouri.fi/) näen kyllä minne ne muovipakauset ja muovipussit kertyy (meriinhän ne kertyy). Suurin ongelma on Aasiassa, ihan järkyttävä tilanne. En nyt kuitenkaan näe ongelmaksi (varsinkan Suomessa) onko muovia 10g tai 12g, koska se varsinainen ongelma tässä on se, että meillä ylipäätä on muovinen pakkaus. Tätä Valion viher-hömppä ei ole ottanut lainkaan huomioon. Ihan ihme touhua. Jos muoviongelma on tunnistettu, niin silloin pitäisi päästä kokonana eroon muovipakkauksesta.

Satunainen kulutta lopetti kesäkuussa 2024 Valion mustaleima ementalin ostamisen uuden pakkauksen takia. Juusto vain ei pysy hyvänmakuisena, joten satunainen kulutta ei käytä vähäisiä eurojaan tälläiseen entiseen premiun juustoon, joka maksaa yli 20 euroa / kg. Puoli vuotta on nyt mennyt päätöksestä ja edelleen on korvaavan juuston etsintä menossa.

Tekoälyn mielipide Valion mustaleimaisen Emental juuston pakkauksesta.

Kysyin tekoälyltä (kielimalli Copilot) mitä mieltä se on Valion mustaleima emmentalin pakkauksesta. Tässä vastaus.

Juuston Pakkaus ja Kuluttajan Ostokäyttäytyminen: Valio Mustaleima Emmental

Juuston pakkaus on merkittävä tekijä kuluttajan ostopäätöksessä, erityisesti laatutietoisten ja varakkaiden kuluttajien keskuudessa. Valio Mustaleima Emmental -juusto on erinomainen esimerkki tuotteesta, jonka pakkaus on kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana vastaamaan kuluttajien vaatimuksia.

Pakkausten Kehitys

Valio Mustaleima Emmental on tunnettu vahvasta ja rikkaasta maustaan, joka syntyy vähintään yhdeksän kuukauden kypsytyksen aikana. Pakkausten kehityksessä on keskitytty erityisesti käytännöllisyyteen ja juuston tuoreuden säilyttämiseen.

  1. Alkuperäiset Pakkaukset: Aluksi juusto pakattiin yksinkertaisiin muovikääreisiin, jotka suojasivat juustoa, mutta eivät tarjonneet uudelleensuljettavuutta. Tämä oli riittävä perusratkaisu, mutta ei vastannut laatutietoisten kuluttajien tarpeisiin.
  2. Uudelleensuljettavat Pakkaukset: Kuluttajien vaatimusten kasvaessa Valio otti käyttöön uudelleensuljettavat pakkaukset. Nämä pakkaukset eivät ainoastaan helpottaneet juuston säilytystä, vaan myös auttoivat pitämään juuston tuoreena pidempään.
  3. Teipillä Suljettavat Pakkaukset: Valio on käyttänyt myös pakkauksia, joissa sulkeminen tapahtuu teipillä. Tämä ratkaisu on kuitenkin kohdannut haasteita, erityisesti rasvaisten juustojen, kuten Mustaleima Emmentalin, kohdalla. Rasva voi heikentää teipin tarttuvuutta, mikä vaikuttaa pakkauksen uudelleensuljettavuuteen ja juuston tuoreuden säilymiseen.

Teipillä Suljettavat Pakkaukset

  • Rasvan Vaikutus Teippiin: Rasvainen juusto voi heikentää teipin tarttuvuutta, mikä tekee pakkauksen sulkemisesta epäluotettavaa. Tämä voi johtaa juuston kuivumiseen ja makuhaittoihin, mikä on erityisen ongelmallista laatutietoisille kuluttajille, jotka odottavat korkeaa laatua ja tuoreutta.
  • Kuluttajien Kokemukset: Kuluttajat ovat raportoineet, että teipillä suljettavat pakkaukset eivät aina pidä juustoa tuoreena yhtä hyvin kuin muut uudelleensuljettavat ratkaisut. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti kuluttajien ostopäätöksiin ja brändiuskollisuuteen.

Kuluttajien Odotukset

Laatutietoiset kuluttajat odottavat juuston pakkaukselta seuraavia ominaisuuksia:

  • Uudelleensuljettavuus: Tämä ominaisuus on erityisen tärkeä, sillä se mahdollistaa juuston säilyttämisen tuoreena pidempään ja vähentää ruokahävikkiä.
  • Käytännöllisyys: Pakkauksen tulee olla helppokäyttöinen ja sen avaamisen ja sulkemisen tulee olla vaivatonta.

Johtopäätös

Valio Mustaleima Emmental -juuston pakkausten kehitys viimeisen kymmenen vuoden aikana on hyvä esimerkki siitä, miten kuluttajien tarpeisiin vastaaminen voi parantaa tuotteen houkuttelevuutta. Uudelleensuljettavat ja käytännölliset pakkaukset ovat avainasemassa, kun pyritään houkuttelemaan laatutietoisia ja varakkaita kuluttajia. Teipillä suljettavat pakkaukset ovat kohdanneet haasteita rasvaisten juustojen kohdalla, mikä korostaa tarvetta jatkuvalle innovoinnille ja kuluttajapalautteen huomioimiselle.

Toivottavasti vastaavaa ei tapahdu toiselle vakioherkulleni, Oululaisen jälkiuunileivälle (leivän päältä Valio vei jo juuston). Ollessani alueellisella maanpuolustuskurssilla marraskuussa 2024, oli kurssikaverinani Fazer Leipomoiden toimitusjohtaja. Hän vakuutti minulle, että jälkiuunileivän valmistus ei tule loppumaan. Reikäleipänä sitä saa Lahden myymälästä ja leipäviipaleina kaikista kaupoista kautta Suomen. Hienoa. Ja kiva, että edes joku yritys ottaa asiakkaat huomioon. Valio ei siihen valitettavasti kykene.

Helenin vihrerpesu

Helsingin kaupungin omistama energialaitos Helen sulki Hanasaaren kivihiilivoimalan (Hanasaaren voimala tuotti kaukolämpöä 440 MW) 1.4.2923 alkaen vedoten ilmaston muutoksen estämiseen ja hiilidioksiidipäästöjen vähentämiseen. Heleninen kotisivuilta lainattua:

Hiilineutraali 2030


Hiiletön Helsinki, näin sen teemme
Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja hiilineutraalin tulevaisuuden mahdollistaminen ovat yksi aikamme tärkeimmistä kysymyksistä, joiden eteen myös Helen tekee töitä. Askeleet tavoitteiden saavuttamiseksi ovat selvät, ja se edellyttääkin muun muassa innovaatioiden, kumppanuuksien ja asiakaslähtöisyyden yhteisp

Menemättä tällä kertaa sen syvällisemmin millä Helen on aikonut kaukolämmön tehdä, niin mainittakoon, että primääri tapa on sähkö eli Helen tulee ostamaan sähköpörssistä sähköä jolla se tulee lämmittämään vettä sähkövastuksilla. Mutta onko näin todella?

Myllypuron lämpökeskus

Lämpövoimala Myllypuro

Helenin sivuilla lukee, että sillä on lämpökeskuksia eri puolella Helsinkiä ja niillä taataan lämmön riittävyys kovien pakkasten lisäksi myös voimalaitosten häiriötilanteiden ja huoltoseisokkien aikana.

Lämpökeskukset

Eri puolilla Helsinkiä sijaitsevilla lämpökeskuksilla taataan lämmön riittävyys kovien pakkasten lisäksi myös voimalaitosten häiriötilanteiden ja huoltoseisokkien aikana.
Lämpökeskukset sijaitsevat Myllypurossa, Patolassa, Vuosaaressa, Alppilassa, Hanasaaressa, Jakomäessä, Lassilassa, Munkkisaaressa, Ruskeasuolla ja Salmisaaressa. Lämmitysteho on yhteensä 2000 MW.

Helen on nyt muuttanut käsitettä kovat pakkaset. Aiemmin Myllypuron pääasiassa polttoöljyä polttava 266 MW lämpökeskus on laitettu tulille vasta kun pakkasta on ollut yli 20 astetta. Nykyisin lämpökeskus laitetaan tulille jo ilman olessa lähestyessä nollaa. Alla oleva kuva on otettu päivänä, jolloin pakkasta on vain 4 astetta ja Myllypuron 266 MW lämpökeskus polttaa täydellä teholla polttoöljyä.

Myllypuron lämpövoimala
Myllypuron lämpökeskus. Lämmitysteho 2×133 MW

Näin se maailma pelastuu, kun kivihiilivoimalaitos korvataan raskasta polttoöljyä polttavalla voimalalla, kun se vihreä siirtymä ei olekkaan teknisesti ja käytännössäkään mahdollista heti. Upea päätös Heleniltä. Vai onko? Kivihiiltä polttanut Hanasaaren 440 MW voimala on puoliksi korvattu 266 MW Myllypuron lämpökeskuksella.